De top 3 architectuur in Antwerpen van stadsgids Natacha van de Peer

Enkele dagen geleden kreeg ik van Giovanna en Naomi de vraag om iets te schrijven rond mijn top 3 architectuur in Antwerpen. In de eerste plaats was ik enthousiast om hieraan te beginnen, maar al vlug kwam het besef: wat ga ik allemaal moeten weglaten en wat komt er op twee en drie.

Mijn nummer blijft duidelijk: het Havenhuis van Zaha Hadid Architects. Zaha Hadid was een van mijn voorbeelden tijdens m’n studies architectuur en ik was blij verrast toen ik hoorde dat er een ontwerp van haar in mijn geboortestad gebouwd zou worden. Toen ik hier mocht gidsen tijdens de werfperiode, is mijn passie voor dit gebouw enkel toegenomen. Het anderhalf uur dat voorzien is voor een rondleiding, is meestal te kort om alle details en ingenieuze toepassingen te bespreken. Alleen al omwille van het feit dat het bovenste deel van het ontwerp, de nieuwbouw met vier verdiepingen, rust op maar 6 kolommen, verdient het Havenhuis de eerste plaats.

Op de tweede plaats zet ik de Sint-Carolus Borromeuskerk. Daar zijn vele redenen voor. De architect François d’Aguilon was een wetenschapper die vooral bezig was met optica. In dit gebouw werd echt nagedacht over hoe het licht binnenvalt, vooral om de schilderijen van Rubens mooier te laten uitkomen. Van zijn 43 schilderijen die hier bij de opening in 1621 hingen, blijft er nu  nog maar eentje over. De schilder heeft ook meegewerkt aan de decoratie van de Mariakapel, een marmeren snoepjesdoos. Er is nog een reden waarom deze kerk op nummer twee staat: het unieke takelsysteem om de schilderijen boven het hoofdaltaar te wisselen. Dit moet je ooit in je leven gezien hebben.

De keuze voor de derde plaats is heel wat moeilijker: een ander hedendaags gebouw – zoals het Justitiepaleis of het nieuwe Provinciegebouw – of andere gekende architecturale pareltjes – bijvoorbeeld het Centraal Station. Toch kies ik voor een kleiner functioneel gebouw: het inkompaviljoen van de voetgangerstunnel uit de jaren 1930 op de Sint-Jansvliet. De grote lift komt direct uit op het plein. De originele houten roltrappen doen nog steeds dienst. Het gebouw is niet opvallend, maar er zit veel architecturaal karakter in en daar hou ik van.


Natacha van de Peer is stadsgids, schrijver en organisator van verschillende activiteiten. Met een passie voor architectuur werkt ze boeiende rondleidingen uit in Antwerpen. Lees meer op haar website!

Terug naar archief Volgende post