The Insider & Kate Maveau

Leer de vrouw kennen achter onze geweldige video’s en foto’s! Na haar studies als regisseur aan het Rits Brussel, bracht haar ambitie en nieuwsgierigheid haar op bijzondere plekken in Wales en Berlijn. Naast films maken, had ze van jongs af aan een grote passie voor fotografie, dans en muziek. ‘Compositie, kleur en absurdisme zijn samen met het surrealisme key words in mijn werk.’ In onze nieuwe Insider kruipt Private Art Tours in het artistieke hoofd van regisseur, schrijfster en creatieveling Kate Maveau.

– Hoe ben je bij regisseur en het Rits in Brussel terechtgekomen?

Ik groeide op in een klein dorpje in België. Ik voelde me vaak wereldvreemd waardoor mijn nieuwsgierigheid steeds groter werd. Ik hou van schoonheid en daarom zocht ik steeds naar nieuwe dingen. Toen mijn moeder me inschreef om verpleegster te worden, kwam ik in opstand. Hierdoor deed ik mee aan het toelatingsexamens Regie aan het Rits

– Hoe heeft de de NewPort filmschool (Nu University of Wales) in Wales je gevormd en heb je hier je sterke kanten als regisseur ontdekt?

Om eerlijk te zijn, was ik enorm teleurgesteld in de film studie van de universiteit in vergelijking met die van het Rits. Desondanks, na enkele weken ontmoette ik interessante mensen die tot op heden nog steeds goede vrienden zijn. Ze hielpen me op persoonlijk vlak groeien maar ook op het gebied van film.

– Is er een groot verschil in films tussen België en UK?

Ik voel dat dit afhangt hoe je naar film kijkt. In vele aspecten lijkt het mij hetzelfde. Nochtans, ik ben niet thuis in de Belgische cinema. Hoe ik het zie, er zijn zoveel verschillende genres en zowel Wallonië en Vlaanderen vertalen deze in verschillende stijlen. Terwijl elk land zijn eigen huisstijl heeft, de mainstream pop cultuur volgt vergelijkbare stromingen.

“Mijn vertrekpunt is steeds uit een persoonlijke ervaring, een incident of een gevoel waarrond ik een fictief verhaal verzin. Vaak is dit om iets te kunnen plaatsen of om het te verwerken. Ik schenk het een context.”

– Jouw kortfilm Shimi heeft al verschillende filmfestivals gespeeld. Over wat gaat de film en waar heb je inspiratie gehaald?

Ja inderdaad, ik heb het geluk gehad dat shimi op enkele festivals heeft mogen spelen zoals ‘Independent Days’, ‘Serile Filmului Gay’ en ‘Scenic Film Festival’. Ook is de film opgepikt door het discovery platform FilmDoo dat samen met de film de wereld rond gaat. SHIMI gaat over Keely, een eenzame tiener en ballerina. Zij ontmoet Mairi, een mooi en vreemd meisje die haar tegenpool is. Wanneer ze elkaar beter leren kennen, wandelt Keely op haar grens van verlangen en zelfbeheersing. De inspiratie voor de film komt uit mijn eigen verlangen tijdens een oude vriendschap.

Still uit ‘SHIMI

– Loopt er een rode draad door jouw verschillende projecten?

Mijn vertrekpunt is steeds uit een persoonlijke ervaring, een incident of een gevoel waarrond ik een fictief verhaal verzin. Vaak is dit om iets te kunnen plaatsen of om het te verwerken. Ik schenk het een context.

– Voor Private Art Tours heb je al enkele zeer leuke en creatieve promovideo’s gemaakt. (Ook met eigen muziek) Is er een groot verschil met je eigen werk?

Er is zeker een verschil tussen mijn eigen werk. Alhoewel de lijn stilaan vervaagt wanneer ik volledige autonomie krijg over een promo video. Dan begin ik te experimenteren en nadenken hoe ik een verhaal anders kan vertellen. Bij een promo video ligt het accent dan eerder op het verkopen van een bedrijf/product. Mijn grote liefde blijft natuurlijk fictie en experimenteren met beeld.

– Heb je grote voorbeelden of kijk je op naar iemand?

Ik ben geobsedeerd door Marie Laveau en Mary, koningin van de schotten. Beide vrouwen hadden interessante levens. Ze verschillen op vele vlakken en daarom inspireren ze me telkens op een andere manier.

Daarnaast ben ik grote voorstander van de Oost-Aziatische cinema. I love it wanneer er heel veel aandacht werd besteed aan compositie en kleur zoals in Hero. De film 2LDK is stiekem mijn levensmotto dat veel absurde elementen bevat. Compositie, kleur en absurdisme zijn samen met het surrealisme key words in mijn werk.

– Wat is de volgende stap? Ben je bezig aan nieuwe projecten?

Momenteel schrijf ik aan een kort verhaal genaamd “A Bird’s Suicide” en brainstorm ik een documentaire over Ethiopia. Ethiopia is een poëtische documentaire over Ethiopiërs die in België wonen. Het begint bij Naomi, een conservator, die als kind geadopteerd werd. Zij verlangt om haar kennis te delen met Ethiopia om het Ethiopisch erfgoed te helpen onderhouden. 

A bird’s Suicide is een korte zwarte komedie over twee psychopaten die op elkaar jagen en verliefd worden.

Behind the scenes with Naomi

Wil je op de hoogte worden gehouden van de projecten van Kate, check haar nieuwe website,

Terug naar archief Volgende post